Młode ziemniaki z zieloną pastą z anchois

Składniki

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 filety z anchois
  • 1 łyżka musztardy
  • świeżo zmielony pieprz
  • Do podania:
  • młode ziemniaki
  • rzodkiewki
  • jajko sadzone
  • kefir

Etapy przygotowania

  • 1

    Ugotowane i obrane jajka, liście pietruszki, czosnek, filety anchois i oliwę miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy musztardą i pieprzem. Jeżeli pasta w smaku wydaje nam się mdła, dodajmy odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowaną pastę podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami, plastrami rzodkiewki i jajkiem sadzonym. Obowiązkowo kubek kefiru.